03 December 2010

Finally...~



Alhamdulillah, finally "AKU DAH KAWIN".. Tanggal 27 Nov 2010, ( 20 Zulhijjah 1431H) aku selamat diijabkabulkan dengan Badrul Hisham Mohd Ridhwan.. =)  sekarang aku dah jadi isteri orang.. InsyaAllah, i'll try my best untuk menjadi isteri yang terbaik untuk suami aku.. i'll try to improve myself..

Masih terlalu panjang perjalanan hidup berkeluarga ini.. Semoga kami berdua akan berjaya mengharunginya dengan tabah dan sabar.. Sedangkan lidah lagi tergigit.. Semoga jodoh kami berkekalan buat selamanya dan semoga kami dikurniakan anak2 yang soleh, yang menjadi penyejuk mata dan penawar di hati kami.. insyaAllah...=)


 

20 November 2010

Berkatalah benar sekalipun perkara itu pahit

"Berkatalah benar sekalipun perkara itu pahit" :::> kata2 ini aku pelajari semasa darjah 5.. aku tak pernah lupa.. dan insyaAllah tak mahu lupa. tambahan pula, guru yang mengajar aku ketika itu adalah guru fevret aku, Ustaz Latiff.. =)

Dari mata kasar aku, kita sekarang mudah alpa dan lupa dalam mentaatiNya.. termasuklah diri aku sendiri.. memang tak dapat dinafikan, manusia itu bersifat 'pelupa'.. kerna itulah perlunya sahabat2 sekeliling untuk berdamping supaya sentiasa dapat berkongsi ilmu, pendapat, pandangan dan jugak memberi teguran bila kita tersilap langkah.. sebenarnya, sahabat yang baik adalah sahabat yang sentiasa mengajak kepada kebenaran dalam menuju redhaNya.. bukan sahabat yang hanya untuk borak2 kosong, merapu tak tentu hala dan juga sekadar untuk bergumbira..~  dalam konteks ni maksudnya, sahabat2 berperanan "berkatalah benar" untuk memastikan kita sama2 tidak terpesong dari landasan sebenar..

Tapi, sejauh manakah kita mampu untuk menerima segala kritikan, pandangan, pendapat dan nasihat orang lain..? kebalkah telinga kita untuk mendengar kesalahan kita untuk ditegur..? lembutkah hati kita untuk menerima dan mengiakan bahawa, 'aku sudah tersalah langkah, aku wajib terima, aku sedar, aku akur'..?? ringankah mulut kita untuk mengucapkan 'syukran ya sahabat atas teguran yang diberi..' ??


Atau kita memang tergolong dalam golongan manusia yang tidak dapat menerima teguran..? atau cepat melenting dan melatah apabila ada insan2 yang Allah gerakkan hatinya untuk menasihati kita.. kita sepatutnya syukur bahawa masih ada lagi insan di bumi ini yang ambil berat dan prihatin terhadap diri kita.. syukur kepadaNya kerana nikmat Allah tak pernah putus terhadap kita.. dikurniakan sahabat2 yang sedemikian juga merupakan nikmat Allah yang tak terhitung nilainya..

Aku hairan... aku keliru...  kenapa kita manusia yang lemah ini masih tidak mahu mengakui kesalahan dan kesilapan diri.. matlamat kita semua adalah 1, untuk mencari redhaNya dalam perjalanan mencari kebahagiaan yang hakiki.. Hargailah sahabat sekeliling anda yang ingin melihat kita bersama mengecapi matlamat itu..

Bersama-samalah kita "Berkatalah benar sekalipun perkara itu pahit" demi menegakkan kebenaran.. Usah dipeduli apa orang nak kata.. sama2 kita kentalkan hati.. sama2 lah kita memberi teguran mengikut daya kemampuan kita...

Rasulallah sendiri pernah bersabda " Sesiapa di antara kamu yang melakukan kemungkaran, maka tegurlah ia dengan tanganmu, jika tidak mampu maka gunakanlah lisanmu..dan jika tidak mampu juga, cukuplah sekadar dengan hatimu, iaitu selemah-lemah iman.."


Sama2 lah kita berpesan-pesan pada kebenaran dan insyaAllah semoga Allah memberikan hidayah dan kekuatan dalam menempuhi liku2 hidup..

09 November 2010

setelah sekian lama..... ^_^

Hari ni 9 nov 2010... fuuuuhhhh... dah lebih 2 bulan aku tak berblog.. huhu.. nak kata bz, tak pun..sbb aku ni bukan kerja pun... muehehehe.. selama 2 bulan ni, terlalu bnyk sangat la benda yg berlaku.. nak tulih semua pun, aku pun dah tak ingat... tapi yang pasti ada yang best  & tak best..  yang pasti, ada 2 benda yang tak dapat aku lupakan....

1.  Tanggal hari Jumaat 29 Oktober 2010,  lebih kurang jam 1230pm.. Aku dapat 1 berita yang amat-amat menggembirakan.. Alhamdulillah.. tu ja ucapan yang tak putus2 keluar dari bibirku... Syukurku kehadrat Mu Ya Allah... =) berita ini disambut dengan linangan dan aliran air mata gembira.. Alhamdulillah... akhirnya, setelah 2 tahun 2 bulan aku grad sebagai pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam (Kepujian), akhirnya.... aku berjaya untuk memperoleh tempat dalam perkhidmatan awam sebagai PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK.. Alhamdulillah.. tak tau nak gambarkan perasaan aku time tu camna.. terkejut bercampur gembira.. dan yang pasti, aku amat bersyukur kepada Allah...

Aku sedar, setiap apa yang kita lalui adalah ujian dari Allah untuk mengetahui sejauh mana ketabahan dan kesabaran kita selama ini.. dugaan yang aku lalui selama 2 tahun ini akhirnya Allah berikan aku sesuatu yang amat bernilai... Ya Allah... walaupun aku sering alpa dengan suruhan Mu, namun Kau tetap memberikan nikmatMu terhadap ku... Syukran Ya Allah.. Alhamdulillah... Allah tak pernah putus memberikan nikmat kepada kita walaupun kita kadang2 alpa dan leka untuk bersyukur kepadaNya... aku sebak + terharu + malu.. =(

Bukan aku sorang ja hepiiiiiii, org2 lain pun hepiiiii jgk... ^_^ parents aku semestinya orang yang paling gembira... memang selama ni depa dok menanti bila la aku nak dapat keja.. and finally.................. Alhamdulillah...  abah, mama, at last kakak dapat keja gomen...!!!~ semua ni rezki Allah.. semua Allah yang bagi.. =) dan.... kesayangan saya (Badrul Hisham Mohd Ridhwan) jgk sgt hepi bila saya dapat keja gomen.. hehe... thanks sayang sebab menyokong saya selama ini... dan tak jemu2 melayan kerenah aku..=p
haa, yang pasti seluruh ahli keluarga aku termasuk adik2, tok2, sedara mara, jiran tetangga dan kawan2 aku sume suker... hehe... (ye ker..? =D)

sebenaqnya sampai hari ni pun aku still macam tak percaya aku dapat PTD.. thats mean, aku adalah antara 400 yang TERBAIKKKK dari 63,000 calon2 yang apply PTD..  400 out of 63,000... wowwwwww!!!~ hehe... apa2 pun, aku anggap semua ni rezki Allah.. n lepas ni hari2 yang mendatang pasti akan lebih mencabar..

"Ya Allah... Teguhkanlah iman ku.. Jadikanlah aku hamba yang sentiasa mensyukuri nikmatMu.. dan janganlah Engkau jadikan aku hamba yang kufur akan segala nikmatMu.. semoga aku menjadi hamba yang sentiasa mensyukuri nikmatMu dan redha di atas segala ketentuanMu.. Aku berlindung padaMu dari kejahatan langit dan bumi... Aminnn....~"

(1 lagi perkara yang jadi, mcm akau tulis kat atas, nnt aku smbg.. rasa dah pjg dah post ni..hehe)

31 August 2010

Merdeka.. Merdeka.. Merdeka!!!

 

Merdeka.. Merdeka.. Merdeka!!! Inilah laungan keramat oleh Tuanku Abdul Rahman yang masih melekat dalam jiwa kita sehingga kini.. Detik bersejarah ini tidak mustahil akan dilupakan selamanya kerana ia merupakan satu titik di mana negara kita menjadi sebuah negara berdaulat dengan acuan kita sendiri..

Sejak detik keramat itu, pelbagai dugaan dan cabaran telah didepani sehinggalah wujudnya Malaysia yang ada kini.. Kita kini boleh berbangga dengan hasil usaha serta penat lelah dari setiap generasi sehinggalah generasi pada hari ini.. Kita telah bersama-sama mengharungi segala pahit manis perjuangan semata-mata untuk melihat sebuah negara bangsa yang dihormati dan disegani di serata dunia..

Sejarah membuktikan Malaysia yang ada pada hari ini adalah warisan generasi terdahulu yang bersusah payah membentuk dan mencorakkan tanah air tercinta.. Terlalu banyak nukilan sejarah yang tercatit tentang pengorbanan mereka.. tetapi..... bersyukurkah kita...? bersyukurkah kita atas nikmat yang ada pada hari ini..? 

Apa erti kemerdekaan yang sebenarnya..? hanya dengan melaungkan "Merdeka, Merdeka, Merdeka" yang kemudiannya disusuli dengan nyanyian dan konsert sepanjang malam..? cukupkah sekadar mengadakan sambutan dan perarakan saban tahun..? cukupkah sekadar menyiarkan filem2 berkaitan kemerdekaan..? cukupkah ini semua..??

Kemerdekaan bukan dari sudut fizikal semata.. Kemerdekaan yang sebenar adalah kemerdekaan jiwa & minda.. Yaa, inilah kekangan sebenar.. dan harus diingat, tanpa kemerdekaan jiwa dan minda, kemerdekaan fizikal yang dikecapi tidak bermakna.. sebenarnya, kita belum merdeka.. fikiran kita masih dimomokkan dengan anasir2 barat khususnya.. tidak kurang juga ada yang menganggap bahawa merdeka itu sebagai "bebas" melakukan apa sahaja tanpa halangan; dan ini merupakan liberalisme barat yang semakin menular dalam masyarakat kita.

Ayuh, sama-samalah kita mempertahankan kemerdekaan yang telah kita kecapi ini.. Usah dicemari dengan kapitalis, liberalisme & ideologi barat.. serangan  minda ini boleh menyebabkan kita hilang arah tuju, terkontang kanting, terkapai-kapai mencari identiti diri walaupun hakikatnya kita telah merdeka.. Sama-sama kita koreksi diri, bersama memelihara Malaysia tercinta agar kemerdekaan yang dikecapi subur untuk selamanya.. dan yang paling utama, jangan berkiblatkan penjajah!

Selamat Hari Merdeka..!~

29 August 2010

Pak Ku Shadat

Pak Ku Shadat, satu nama yang pernah popular satu ketika dahulu terutama di negeri Kedah & Perlis.. Beliau merupakan seorang penglipurlara yang kaya dengan seloka2 rakyat.. Memang tak dapat dinafikan hanya segelintir ja yg kenaii dan pernah dengaq nama Pak Ku Shadat ni.. Semakin hari semakin dilupakan.. lumrah hidup kan.. Tapi ampa tau dak yang Pak Ku Shadat ni leh ckp bnyk bahasa woo.. Cina, tamil, siam, BI, arab & Jepun..! hebat kan...?

Bila aku terjumpak lagu2 Pak Ku Shadat tadi, tetiba terteringatkan zaman sekolah rendah dulu2.. hehe.. time tu lebih kurang darjah 2-3.. memang femess la lagu2 dia.. kat rumah siap ada kaset lagi.. haha.. punya la hebat.. dan tak ketinggalan jgk kaset R.Azmi..  Antara lagu2 dia yang aku ingat lagi antaranya.... Vespa Haji Samad, Kesah Jepun mai Tanah Melayu, JPJ dll.. Bila dengaq2 balik, walaupun ni dikategorikan sebagai lagu seloka, tapi mmg meaningful la.. Menarik+Lawak+Best dan ada unsur2 nasihat.. mmg TERBAEKK la..!


ok la, ni just nk share skt lagu yg glamer 1 ketika dahulu...


video





27 August 2010

Pekan Rabu..!

Assalamualaikum & salam sejahtera.. cakkk!~ ^_* haa, hari ni aku ada dengaq lagu yg menarik, berkenaan "Pekan Rabu". Besh rupanya.. hehe.. walaupun aku anak jati Kedah, tapi ni 1st time aku dengaq lagu ni.. muehehehe.. dan.... memandangkan lagu ni macam bestt ja, aku pun 'cewi' seketika.. dok ulang 5-6 kali.. lirik dia sempoi dan menarik.. haha.. lawak pun ada.. ;)

tapi sebelum tu, let me story skt pasai "Pekan Rabu"  ni.. "Pekan Rabu" kira simbol n tempat paling glamer la kat Kedah ni especially kat Aloq Setaq.. sbb, asai ada ja org luaq (pelancong) mai Kedah, wajib nak p sana.. tapi kami org Aloq Setaq sendiri mmg malaihh la nak p sana.. bukan paa, dengan 'jem' lagi.. nak parking pun susah.. haaa, mengalahkan Kolompo dah sekarang ni.. tambah2 bulan posa ni, nak dekat raya dah.. lagi la org berpusu-pusu p sana..

yg best nya, kat "Pekan Rabu" ni mmg macam2 ada la..!~ ampa sebut ja nak apa.. tudung bawaii..? kain pelekat..? kain batik..? makjun? minyak angin? ubat urat..? semua ada beb!~ makanan pun semua jeniss ada.. dari ikan pekasam, dodoii, kuih bahulu, kuihteow, serunding, rojak mak bee.. semua ada.. hebat x...?  bukan tu saja, brg2 lain mcm toto la, belanga, lesung batu, tikaq, buku2 & kitab2 agama semua ada.. kedai barang emas pun ada.. haa... tak hebat lagi tara tu..? mana ampa nak cari 1 tempat yang ada semua cmtu..? hahaa.. no wonder la, "Pekan Rabu" ni amat glamer..

Aneka tudung bawal

Dodol @ dodoii

Macam2 ada!~
"Pekan Rabu" ni kira ilham PM kita yg keempat, Tun Dr.Mahathir Mohammad yg pada waktu tu mmg nak sangat tengok org Melayu berjaya.. and that's why lahirnya "Pekan Rabu" ni.. Tahniah Tun! dan sekarang kita dapat lihat ramai usahawan2 Melayu yang berniaga kat "Pekan Rabu" ni dah berjaya.. macam ni la yg kita nak.. =)

ok la, jom layan lagu "Pekan Rabu".. hahaa..~ zaasssss..


video





26 August 2010

Nuzul Quran

Malam ni, malam 17 Ramadhan 1431H.. seperti yg kita tau pada mlm 17 Ramadhan ni la Al-Quran diturunkan ke atas Rasulallah s.a.w.. mungkin ramai antara kita yg x ambik kesah sgt pun.. dan tak kurang ramai jgk yg seronok sbb CUTI.. "yeayyy, cuti..! yess, yess, leh aku berehat..., p jln2..., balik kampung... & bla..bla..bla.." betui dak...? ^_^

tapi, jom la kita tau serba skt pasai mlm yg mulia ni.. ye la, wahyu pertama dari Allah kan.. dan dgn itulah kita berpegang dgn agama Islam yg mulia ni, yg guide kita untuk terus hidup berlandaskan wahyu dari Allah..

 Tanpa kita sedari dah 1400++ tahun dah syiar Islam berkembang kat bumi ni.. semuanya kita berpandukan Al-Quran & As-Sunnah yg memimpin kita ke jalan yg lurus..